Fremhevet bilde

Aktuelt

Maskinfører i rullestol: Richard viser at alt er mulig med riktig tilrettelegging

Richard Fromreide (37) fra Askøy har alltid hatt en lidenskap for maskiner og motorer. Etter en arbeidsulykke i 2008 måtte han tenke nytt – og i dag er han maskinfører i Bertelsen & Garpestad, med rullestol og heis på gravemaskinen.

Fra tømrer til maskinfører

Richard levde et aktivt liv som tømrer da han i 2008 falt ned fra en stige og pådro seg en skade som gjorde ham avhengig av rullestol. I stedet for å gi opp, valgte han å omskolere seg til lastebilsjåfør. Etter noen år bak rattet fikk han muligheten til å kombinere kjøring med maskinføring – og det var da han virkelig fant sin plass.

– Jeg merket fort at det var maskinkjøring jeg trivdes best med. Det ga meg mer, både faglig og personlig, forteller han.

Utfordringer og motivasjon

Å jobbe i anleggsbransjen som rullestolbruker byr naturligvis på noen ekstra utfordringer, men Richard lar seg ikke stoppe.

– Det handler om samarbeid, planlegging og å ha en arbeidsgiver som er villig til å finne løsninger. Og så må du ville det selv – se mulighetene, ikke bare problemene, sier han.

For Richard handler det også om å vise andre at det er mulig, og å bevise for arbeidsgiveren at de tok et riktig valg da de ansatte ham.

Heis på gravemaskinen – en nøkkelløsning

For å gjøre arbeidshverdagen mer selvstendig, ble det installert en heis på gravemaskinen Richard bruker. Løsningen kom i stand etter et Teams-møte mellom ham, arbeidsgiveren B&G og en selger fra CAT.

– Vi diskuterte ulike alternativer, men ble enige om at heis var det beste. Nå som jeg har fått inn teknikken, klarer jeg meg helt selv – og det var målet, sier han.

Selve byggingen tok omtrent en måned, med noe ventetid på selve heisen. Richard var tett involvert i prosessen og fikk prøve løsningen underveis.

Selvstendighet og respekt

Heisen har hatt stor betydning for Richards arbeidshverdag.

– Det å kunne klare seg selv er viktig – både for meg og for bedriften. Jeg føler meg mer selvstendig, og kollegaene mine ser at jeg klarer meg. De hjelper bare hvis jeg ber om det, og det setter jeg pris på.

Inkludering i anleggsbransjen

Richard mener at tilgjengeligheten og inkluderingen i bransjen har blitt bedre, men at det fortsatt er en vei å gå.

– Det er mulig å få det til med små tilpasninger. Jeg håper min historie kan vise andre – både arbeidsgivere og folk i lignende situasjoner – at det går an. Vi er bare folk vi også, sier han med et smil.

Et råd til andre

– Hvis du virkelig vil, så ikke gi opp. Sett deg mål og jobb mot dem. Det er mulig, avslutter Richard.

Aktuelt

scroll til toppen